dezodorant Ałun
Ałun bardzo często jest również znany jako Kalinit. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa Alunit.
Oferowany przez nas Ałun jest sprzedawany w wygodnej formie naturalnego sztyftu, który jest produktem o najwyższej jakości - produkt ekskluzywny.
Ałun to naturalny minerał o wysokiej czystości, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i świetnie na nią działający używany w dezodorantach naturalnych.
W porównaniu do tradycyjnych dezodorantów Ałun działa w inny sposób, nie blokuje ujść potowych lecz usuwa ze skóry bakterie odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Dodatkowo jego konsystencja nie zostawia śladów na ubraniach, jest bez dodatków alkoholi, barwników.
Ałun pozwala również na przyśpieszenie gojenia się ran, ...
Kosmetyki naturalne
W świecie nowożytnym oraz np. Na Cyprze korzystano z receptur do produkcji kosmetyków wynalezionych w Egipcie, jak również w Rzymie w czasach średniowiecznych używano receptur do produkcji kosmetyków, które pochodziły z Egiptu, Babilonie. Archeolodzy znaleźli tam właśnie pozostałości fabryki kosmetyków sprzed prawie 4 tys. lat.
Produkcja kosmetyków naturalnych, oparta na starożytnych recepturach odbywa się bez udziału chemii, w naturalnych procesach. Do produkcji kosmetyków naturalnych używa się miodu, mleka, a niekiedy owoców jak jabłek, winogron, oraz surowców które leżą w danym regionie np: oliwy z oliwek, kwiatów kaktusów. Dlatego kosmetyki naturalne są bardzo cenione, chociaż w dzisiejszych czasach zostały zapomniane. ...
Olej Nigelle
Kwas linolenowy zawiera czynny czynnik o właściwościach przeciwalergicznych. Dlatego zalecany jest do stosowania w przypadku chorób skóry na tle alergicznym, z egzemą, trądzikowych. Jest to bardzo dawno stosowany kosmetyk naturalny.
Ze względu na bardzo intensywny zapach Olej Nigelle zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.
W czasach nowożytnych Olej Nigelle był uznawany jako prawdziwe Panaceum na wszystko. Prorok Mohammeda mówił: "nigelle uzdrawia wszystko oprócz śmierci"
Olej Nigelle jest wyciągany z bardzo małych czarnych ziarenek, Astrów o białych kwiatach. Nigella Sativa żyje w cieniu Oazy.
Olej z Czarnuszki zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone i póły nienasycone, wit. E ...